Ana vatanı Anadolu ve Orta Asya olan çavdar; Orta ve Kuzey Avrupa’da yetişmektedir. Çavdarın öğütülmesi ile elde edilen un; ekmek ve diyet bisküvi yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca un, daha nadir olarak müsli ve bunun gibi kahvaltılık gevreklerde de kullanılmaktadır.
Genellikle 1-2 metre yüksekliğe ulaşan çavdarın görünümü arpaya çok benzer. Taneleri buğdaya göre daha ince uzun, kavuzları daha dar, kılçıkları da oldukça kısadır. Daha çok ekmeklik un ve hayvan yemi olarak değerlendirilen çavdarın bileşiminde karbonhidrat, protein, potasyum ve B vitamini bulunur.
Çavdar unundan yapılan ekmek de buğday ekmeği gibi hafif olur. Buğday ve çavdar ununda bulunan protein karışımları (glüten) hamurun kabararak esnek ve yumuşak olmasını sağlar. Bu yüzden, başka tahılların unundan ekmek yapılırken hamura buğday ya da çavdar unu katılması gerekir.